dimecres, 26 de febrer del 2014

NOIS I NOIES DE CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA IMPROVISEN VERSOS TOT CANTANT

El nens i nenes de cinquè de Primària treballaran la comunicació oral a través del cant i l’intercanvi de versos. 
El proper dimecres 5 de març, dimecres de cendra, se celebrarà a l’Auditori de Vilafranca la 2a edició del Corrandescola a Vilafranca. Aquesta activitat convida els alumnes de Cicle Superior a treballar la llengua oral, el cant com a solista i la posada en escena a través del glosar. La ‘glosa’ (també anomenada ‘cançó improvisada’ o ‘corrandes’) es pot definir com una activitat comunicativa tradicional, de caràcter lúdic i basada en conversar mitjançant l’intercanvi de versos cantats de forma improvisada. 
Els objectius del Corrandescola són: millorar les estratègies i habilitats per a la comunicació oral de la glosa; cantar tonades tradicionals de glosa tot improvisant el seu text en forma de versos; memoritzar corrandes tradicionals i de pròpia creació; ser capaç de buscar una idea i expressar-la tot cantant davant d’un públic; i gaudir a través de l’ús de la llengua i del cant. Per portar-ho a terme, mestres de música i mestres de català de Cicle Superior de les escoles inscrites han hagut d’assistir a 3 dies de formació. 
En aquesta formació se’ls ha explicat com treballar-ho a classe, així com diferents activitats que després han realitzat a les escoles amb l’objectiu que els alumnes aprenguin a glosar. Aquesta formació ha anat a càrrec de Mònica Calaf, la mestra de música de l’Escola Estalella i coordinadora de l’activitat a Vilafranca, i d’Albert Casals, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i impulsor de la introducció de la glosa a l’escola. Segons ell, les nombroses experiències pilotades a Primària i a Secundària han demostrat la gran eficàcia de la glosa com a via per a millorar la competència comunicativa de tot tipus d’alumnat.
El dia l’espectacle, una selecció d’alumnes de les diverses escoles de Vilafranca implicades sortiran a l’escenari de l’Auditori a demostrar les seves habilitats com a glosadors. Se’ls proposaran diverses proves –que els alumnes no coneixeran prèviament– i d’aquesta manera els nens i nenes hauran de demostrar la seva capacitat d’improvisar versos inventats i construïts sobre una melodia treballada a l’escola. L’espectacle serà conduït per dos dels corrandistes de més renom al nostre país, Carles Belda i Helena Casas (antics components del grup de música tradicional Pomada, que fusionava rumba i altres ritmes). En Carles Belda ha format part de diverses formacions tradicionals i és un intèrpret destacat de l’acordió diatònic i la trikitixa (un tipus d’acordió molt popular al País Basc). L’Helena Casas és una cantant i músic catalana que també ha format part de diferents grups dins del panorama musical tradicional i popular català. Durant l’espectacle, ambdós corrandistes demostraran la seva capacitat de glosar i, sobretot, provocaran la participació dels alumnes glosadors. 
Aquesta és la 2a vegada que l’activitat es fa a Vilafranca i serà la 3a Mostra de glosa interescolar a nivell de Catalunya. La 1a Mostra es va fer a Barcelona l’any 2011, promoguda per Linguamón i amb el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. En aquella ocasió hi van participar 235 alumnes de diferents escoles, entre les quals n’hi havia de l’Escola Estalella i Graells de Vilafranca. Precisament la mestra de música d’aquest centre, Mònica Calaf, ha estat la impulsora i principal responsable que l’activitat es portés a terme a Vilafranca, conscient de la impactant experiència viscuda pels seus alumnes a Barcelona. 
Altres propostes musicals escolars L’Ajuntament de Vilafranca programa diverses activitats al llarg del curs escolar per donar suport a la sensibilització musical, en la línia d’oferir recursos que complementin el treball que fan els especialistes de música a totes les escoles. Aquestes iniciatives inclouen les audicions de petit format de la Fira Musical, per als alumnes de 1r a 4t de Primària, que aquest curs comptarà amb el Quartet vocal -amb soprano, contralt, tenor i baix-, la família dels saxòfons, el fagot i l’oboè. 
Els alumnes de 6è de Primària participen de la Cantata i es repartiran en dos dies, dimecres 28 de maig i dijous 29 de maig, a l’Auditori Municipal de Vilafranca. Tots dos dies el concert començarà a les 17.30 hores. Aquest any se celebra la seva XXIV edició i porta per títol Rambla Llibertat. 

Per a més informació: Sara Maraver – 93.817.37.93 smaraver@vilafranca.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada